Et Ekmeği/Daday Etli Ekmeği
Kastamonu'nun en lezzetli yemeklerindendir. İnce hamur açılır. Üzerine kıymalı harç sürülür. Taş fırında pişirilir. Daday Etli Ekmeği Kastamonu’nun coğrafi işaretli ürünleri arasındadır. Sacda pişirilene de “Et Ekmeği” denir.Kastamonu'da birçok restoranda etli ekmek/et ekmeği bulabilirsiniz.
Devrekâni Hindi Banduması
Coğrafi işaretli ürün olanDevrekâni Hindi Banduması; ilçede yetiştirilen hindilerin pişirilmesi ile elde edilen hindi eti ve suyu, kuru yufka ve ceviz ile hazırlanan; pişirilmesi ve servis edilmesi aşamalarıyla yöreye özgü bilgi ve ustalık gerektiren bir yemektir. Kastamonu’da yöresel lezzetler sunan restoranlarda yenilebilir.
Kastamonu Siyez Buğdayı/Bulguru/Unu
Siyez en yaygın eski ata buğday türlerinden birisidir. Buğdaydan üretilen bulgura ise siyez bulguru denilmektedir. Başakçıkları tek taneli ve kavuzlu bir yapıya sahip olan siyez buğdayının kaynatıldıktan sonra kurutulması ve taş değirmenlerde yarılması ile Kastamonu Siyez bulguru elde edilir. Siyez unu ise siyez buğdayından elde edilen, besin değeri yüksek, değerli bir un çeşididir. Siyez buğdayı, bulguru ve unu İhsangazi ilçesiyle özdeşleşmiştir.
Tosya Pirinci
Geçmişten günümüze Tosya, pirincin ülkemizdeki en önemli üretim merkezlerinden biri olmuştur. Tosya pirinci Devrez vadisinin kısıtlı ve verimli bir alanında sınırlı olarak üretilmektedir. Bu durum pirincin değerini bir kat daha artırmaktadır. Tosya pirincinin; Sarı Kılçık, Ak Çeltik, Yaşar, Osmancık-97 gibi türleri vardır.
Kastamonu Simidi
Kastamonu Simidi dinlendirilen hamurun fitil haline getirilmesi, bağlanması, elma pekmezi veya üzüm pekmezine bandırıldıktan sonra fırında pişirilmesiyle elde edilen Kastamonu’ya özgü bir lezzettir. Sabah kahvaltılarının vazgeçilmezi haline gelen Kastamonu simidini tatmadan kentten ayrılmayın. Taş fırınlarda çıkar çıkmaz tükenen bu simitlerin en önemli özelliği gevrekliği ve susamsız olmasıdır.
Kastamonu Simit Tiridi
Simit Tiridi, küçük parçalar halinde dilimlenen Kastamonu Simidine tencerede kaynatılmış kemik suyu ilave edilip üzerine sarımsaklı yoğurt ve kavrulmuş kıyma ile tereyağı dökülerek hazırlanan yöresel bir lezzettir.
Taşköprü Kuyu Kebabı
Kuyu Kebabı yörede kekik otu vb. aromatik bitkilerle beslenen, temizlenmiş 6-10 aylık süt kuzularının hiçbir kapla temas ettirilmeksizin kızgın kuyuya sarkıtılarak tuğlaların ısısı ile pişirilen bir kebap çeşididir. Yörede Biran / Büryan olarak da bilinir.
Kastamonu Çekme Helvası
Kastamonu’ya özgü bir tatlı olanKastamonu Çekme Helva yapılırkenönce helvanın meyanesi hazırlanır. Yağ bir kazanda eritilir ve içine un konur. Bir saat kadar hafif ateşte un ve yağ iyice karıştırılarak kavrulur ve daha sonra bir sini içinde soğumaya alınır. Diğer yanda toz şeker, limon tuzu ve su, akide kıvamına gelene kadar ocakta kaynatılır. Kaynayan bu karışım mermer tezgâh üzerine alınır. Karışım hafif soğuduğunda elle uzatılarak simit gibi halka şekline getirilir. Halka 4-6 kişi tarafından çekilerek meyane sinisinin büyüklüğüne ulaştırılır. İşlem, şeker meyaneyi içine çekip tel tel olana kadar devam ettirilir. Ilık bir sıcaklığa kavuşunca elle sıkıştırılarak un haline getirilip tepsilere basılır ve üzerine baskı uygulanarak iyice sıkışması sağlanır. Sonra bıçakla kesilerek servise sunulur. Kastamonu’dan ayrılmadan önce Çekme Helva almayı unutmayın.
İhsangazi Ekşili Pilavı
İhsangazi ekşili pilavı; coğrafi işaretli Kastamonu siyez bulguru, soğan, yeşilbiber, tuz, pul biber, nane, tereyağı, salça, dereotu, maydanoz, ısırgan, ebe gümeci ve asma yaprağı kullanılarak pişirilen, ekşi ayran ya da ekşi yoğurt katılıp üzerine tereyağlı sos gezdirilerek hazırlanan yöresel bir pilavdır. Kastamonu mutfağının en çok bilinen yemeklerindendir.
Kastamonu Pastırması
Geçmişi çok eskiye dayanan Kastamonu Pastırması hazırlanırken derin kesikler atılan kemiksiz sırt eti kaya tuzu ile tuzlanıp 3 gün bekletilir. Suyunu büyük oranda kaybeden et, ağırlıklar yardımı ile sıkıştırıldıktan sonra yıkanıp güneşte kurutulup Taşköprü Sarımsağı ilave edilen çemen ile kaplanır. Kastamonu Pastırması tamamen doğal yöntemlerle kurutulur ve bıçakla ince dilimler halinde doğranır.
Taşköprü Sarımsağı
Taşköprü’nün şifa dolu topraklarında, mineral ve vitamin açısından Türkiye’nin en zengin bileşenine sahip Taşköprü Sarımsağı yetişmektedir. Taşköprü Sarımsağı, baş kabuk rengi beyaz, diş kabuk rengi pembe, diş et rengi krem-sarıdır ve diğer sarımsaklara nazaran daha keskin bir tada sahiptir. Temmuz’un ilk haftasından sonra tüketime hazır hale gelen Taşköprü Sarımsağı Avrupa Birliği’nden ve Türk Patent Enstitüsü’nden coğrafi işaret alarak tescil edilmiştir.
Ecevit Çorbası
Yoğurt, un ve yumurta çırpıldıktan sonra haşlanan pirince, yavaş yavaş ilave edilerek yapılır. Üzerine kızgın tereyağı ve nane eklenir. Yörede anlatılan hikâyeye göre Bülent Ecevit'in Kurtuluş Savaşı'ndan sonra Kastamonu milletvekilliği görevini yürüten babası Dr. Fahri Ecevit, soyadı kanunu çıkınca yöredeki bu mevkiden ve tarihinden etkilenerek Ecevit soyadını seçmiştir. Bu olaydan sonra Kastamonulular, Fahri Ecevit'e olan şükranlarından ötürü yaptıkları yöresel yemeğe “Ecevit Çorbası” adını vermişlerdir.
Pınarbaşı Kara Çorba
Kara Çorba, Kastamonu İli Pınarbaşı İlçesi ve ilçeye bağlı köylerde üretilen bir tür çorbadır. Çorbanın adı ve kendine has rengi pişirme esnasında içine katılan, yörede geleneksel olarak üretilen kızamık ekşisinden kaynaklanır. Kızamık ekşisi, bölgede endemik olarak yetişen kızamık bitkisinin meyvelerinden üretilir.
Araç Kül Çöreği
Araç Kül Çöreği, sert buğday unu, içme suyu, tuz ve karbonat ile hazırlanan hamurun meşe külünde 35-40 dakika pişirilmesiyle elde edilen, kalın kabuklu, yuvarlak şekilli, hiçbir katkı maddesi içermeyen kendine özgü sodamsı tat ve lezzete sahip yöresel bir çörek çeşididir. Çöreğe adını veren kül ifadesi, çöreğin doğrudan fırın ateşinde değil alevi sönmüş sıcak meşe külü içerisinde pişirilmesinden kaynaklanır.
Araç Akdene Göce Çorbası
Kırılmış arpa, yoğurt, tereyağı, nane, tuz ve su ile yapılan "Araç Akdene Göce Çorbası”coğrafi işaretli yöresel yemeklerden biridir.
Cide Ceviz Helvası
Cide Ceviz Helvası; pancar şekeri, yumurta akı, limon tuzu ve sudan oluşan karışıma bol miktarda ceviz ilave edilerek yaklaşık 3,5-4 saatte hazırlanan bir helvadır. Yörede çok uzun yıllardır üretilen Cide Ceviz Helvasının kız isteme gibi önemli ziyaretlere giderken götürülmesi ve bayram namazından çıkan erkeklerin eve Cide Ceviz Helvası götürmesi yörede bir gelenektir.
Devrekâni Cırık Tatlısı
Devrekâni Cırık Tatlısı, cıvık kıvamda hazırlanan hamurun iki kez kızartılmasından sonra soğuk şerbetle tatlandırılan yöreye özgü bir lezzettir. Tarihsel süreçte ilçe merkez ve köylerinde misafir ağırlamalarında hazırlanan bu tatlı, benzer şerbetli tatlılara göre biraz daha sert ve çıtır bir özelliktedir.
Kastamonu Üryani Eriği
Kastamonu Üryani Eriği, ala erik çeşidinden elde edilen kuru eriktir. Ala erik, kabukları soyularak kurutulduğu için “üryani” olarak bilinir.
Çatalzeytin Fındık Şekeri
Çatalzeytin Fındık Şekeri; kavrulmuş 1. sınıf fındık içinin şerbet, un ve nişasta ile bakır kazanda ısıtılarak kaplanmasıyla üretilen şekerlemedir. 1918 yılından beri Çatalzeytin’de üretilir ve üretimi ustalık gerektirmektedir.
Patates Paçası
Patates paçası, meşhur Taşköprü sarımsağının ön plana çıktığı bir lezzettir. Haşlandıktan sonra ezilerek püre haline getirilen patates daha sonra nişasta, yoğurt ve sarımsak ile karıştırılır. Patates Paçası ocakta ya da fırında yapılır.